Musiikkipiirien älykkö, mies, jonka epävirallinen tavaramerkki on hattu. Samuli Tapani Putro on yksi Suomen menestyneimmistä lauluntekijöistä ja alun perin Zen Cafén laulajana tunnetuksi tullut muusikko. Nykyisin Putro tuottaa musiikkia itsenäisenä sooloartistina.

Putro keikkailee yhä ympäri Suomea ja hänen viimeisin albuminsa ilmestyi 13.2.2017. Putro tunnetaan vaatimattomuudestaan sekä tavallisille ihmisille suunnatusta musiikistaan, joka kertoo aivan tavallisista ihmisistä. Putro ei ole kiinnostunut tähteydestä, vaan hän haluaisi mieluummin tulla tunnetuksi kuolemattomana ajattoman musiikin tekijänä. Mies, jonka sukunimi mieleen ei jää. Tämä ei ole totta ainakaan Samuli Putron kohdalla.

Alun perin raahelainen

Putro syntyi 21. elokuuta vuonna 1970 Helsingissä. Perhe kuitenkin muutti heti syntymän jälkeen Raaheen, jossa Putro vietti lapsuusvuotensa. Vuosina 1992-2007 Putro oli yksi kolmesta Zen Cafén jäsenestä, ja toimi laulajana, kitaristina sekä lauluntekijänä.

Zen Cafén jäätyä yhä jatkuvalle tauolle vuonna 2007, Putro on keskittynyt soolouraansa, joka edelleen jatkuu vahvana. Ensimmäisen soololevynsä Putro julkaisi jo viisi vuotta ennen bändin tauolle jäämistä vuonna 2004. Tällä albumilla kuultiin musiikkia elokuvasta Lapsia ja Aikuisia. Muutamaa vuotta myöhemmin Putron sooloura pääsi kunnolla vauhtiin, ja vuonna 2009 julkaistiin Putron ensimmäinen varsinainen sooloalbumi, Elämä on juhla. Tämä albumi sisältää musiikkia lähinnä samannimisessä tapahtumassa Putron soittamia kappaleita, mutta myös paljon ennen kuulematonta materiaalia.

Samana vuonna Putro sai tehtäväkseen säveltää musiikkia elokuvaan Freetime Machos, joka on Mika Ronkaisen tekemä suomalainen dokumenttielokuva. Putron seuraava sooloalbumi, Älä sammu aurinko, julkaistiin maaliskuussa 2011. Vauhti oli kova ja kiihkeä, ja kolmas single ilmestyi jo seuraavana vuonna. Kyseessä oli Tavalliset hautajaiset. Neljäs sooloalbumi julkaistiin vuonna 2014 nimellä Taitekohdassa.

Putro on parhaillaan työstämässä uutta albumia, jonka kappaleet Valkoinen hetero sekä Matkamuistot ovat jo nähneet päivänvaloa. Putro on käyttänyt myös taiteilijanimeä Sam Japanialainen sekä Tokyo Night Mate. Jälkimmäisellä nimellä Putro esiintyi salakeikalla Provinssirockissa vuonna 2014.

Vaatimaton Samuli

Samuli tunnetaan vaatimattomuudestaan sekä ihmisläheisestä lähtökohdastaan musiikissaan. Mies tuottaa musiikkia tavallisista ihmisistä tavallisille ihmisille. Esimerkiksi uuden singlen, Matkamuistojen, tarina on, ettei elämältä voi piiloutua, vaan se on otettava vastaan kaikkineen: iloineen, kolhuineen ja yllätyksineen. Tähän on helppo kenen tahansa samaistua.

Valkoinen hetero -kappaleessa taas Putro pohtii ihmisen roolia jumalan kuvana. Putron tavoite ei olekaan olla superjulkkis tai tähti, vaan yksi tavallisista ihmisistä, joka vain sattui tekemään ajatonta, hyvää musiikkia. Tähän vaikuttaa myös Putron kykenemättömyys voittaa: mies kertoo saavansa kiusallisen tunteen ollessaan huomion keskipisteenä.

Putro ei halua edustaa sitä, mitä hän on tehnyt, vaan haluaisi, että luomus eläisi omaa elämäänsä, irrallisena hänen omastaan. Todellinen tavoite kuin myös mittari biisien kestävyydelle on se, pystyvätkö ne pysymään ihmisten sydämessä aikakaudesta toiseen ja jos pystyvät, silloin Putro tuntee olevansa onnistunut urallaan. Hän myös tiedostaa tämän tavoitteen huikentelevaisuuden.

Tauon jälkeen on helppo jatkaa vahvana

Uudet singlet ovat ilmestyneet vuonna 2014 aloitetun keikkatauon antaneen hengähdystauon jälkeen. Tauon mahdollisti muun muassa raha. Putro kertoo rahan takia pystyvänsä käyttämään kappaleisiin enemmän aikaa kuin on tarvis, mikä on luksusta, mutta siirtyminen kiireisestä keikkaelämästä vapaampaan päivärytmiin vaati myös totuttelua.

Rauhallisempi elämä keikkailun jälkeen on opettanut Putron mukaan miehelle uutta ajattelutapaa, joka on paljon entistä nöyrempi. Oli sitten kyseessä pieni tai suuri yleisö, Putroa esiintyminen jännittää aina samalla tavalla. Esiintyessään Putrolla on esiintyjän mentaliteetti, joka uhkuu itsevarmuutta, mutta Putron itsensä mukaan nämä eivät ole hänen omia oikeita ajatuksiaan.

Miten sitten mies luo uusia sanoituksia, kun kaikki on jo sanottu? Sanoitusta Putro kohtelee kuin legopalikoilla leikkimistä. Palikat voi asetella erilaisiin, sattumanvaraisiin järjestyksiin, kunnes joistakin syntyy rakennuksia, eli lauseita. Toinen tapa saada uutta syvyyttä kappaleisiin on käyttää fraseerausta, joka on tapa painottaa eri sanoja lauseissa, jolloin syntyy erilaisia merkityksiä. Tätä on toisen laulajan vaikea matkia, sillä jokaisella meillä on omanlaisemme tapa fraseerata, kertoo Putro.

Pahin vihollinen on Putro itse

Kun Putro tekee uutta musiikkia, hän jättää itsekriittisyyden kokonaan taka-alalle. Kuukausien ajan hän säveltää ja sanoittaa uusia kappaleita toinen toisensa perään nopeassa tahdissa, ja lopulta vasta tarkastelee kättensä tuotoksia. Vain parhaat pääsevät seuraavalle kierrokselle, ja lopulta näistä parhaat pääsevät todelliseen tuotantoon.

Helpointa Putrolle uuden musiikin tekeminen on silloin, kun elämä heittelee pahiten. Onnellisenakin musiikin tekeminen kuulemma onnistuu, mutta erityisesti sydänsuruisena on helppo kirjoittaa uutta musiikkia. Ongelmien puuttuessa Putro kertoo olevansa hyvä keksimään uusia pelkoja ja kirjoittavansa niistä. Suurimmaksi kilpailijakseen Putro mainitsee oman itsensä, sillä kiusaus itsensä pilkkaamiseen on suuri. Huonoilla hetkillä helpottaa muistaa, että joskus on saanut todistettavasti jotakin suurempaa aikaan.

Henkilökohtainen elämä

Putro ei ole koskaan ollut kiinnostunut äänekkäistä naisista, niin ulkonäöltään kuin ääneltäänkään. Mies sanoo sen sijaan tuntevansa naisen hiljaisuuden paljon puoleensavetävämmäksi ja kiinnostavammaksi. Myös älykkyys on listassa korkealla. Putro sanoo ehdottomasti olevansa parisuhdeihminen, sillä kertovathan hänen laulunsakin suureksi osaksi parisuhteista. Parisuhteessakin ollessaan Putro mieluiten kuitenkin asuisi itsekseen ja eläisi omaa elämäänsä. Erilläänolossa mies tuntee voivansa säilyttää itsensä paremmin, kuin saman katon alla toisen kanssa asuessa. Tällä hetkellä Putro ei ole naimisissa, eikä hänellä ole lapsia.