Samuli Putro on keikkaillut laajasti kymmeniä vuosia niin Zen Cafén mukana kuin soolourallaankin. Putron keikkailu-ura ei ainakaan näöllisesti ole lähelläkään loppua, sillä vuosi vuodelta uudet keikkakalenterit sisältävät yhä uusia, lukuisia Putron keikkoja. Keikkoja on moneen lähtöön ja niistä toiset ovat luonnostaan ikimuistoisempia kuin toiset.

Putron keikkailutyyli

Putro on nähty kaikenlaisilla keikoilla pienistä kulmakuppilan tai kirjaston akustisista soitoista aina Ilosaarirockiin ja Ruisrockin rantalavalle saakka. Eniten Putro pitää pienistä keikoista, mutta kaikenkokoiset keikat jännittävät.

Putro tunnetaan muusikkopiirien virallisena älykkönä, mutta itse Putro ei ajattele itsestään samalla tavalla. Jo varhain Putro ymmärsi, että hän ei ole musikaalisesti kauhean lahjakas, joten töitä on tehtävä kaksin verroin päästäkseen samaan tulokseen, kuin lahjakkaimmat musisoijat. Teini-iästä lähtien Putro on ollut itsestään ja eduistaan hieman epävarma, joten nykyisinkin hänelle on vaikeaa kokea itseään kovin viehättäväksi. Lavakarisma miehellä on kuitenkin kohdallaan, josta kertovat keikkojen suosio. Mielenkiintoisia keikoista kuin keikoista tekevät kappaleiden luonne: akustisina kappaleet ovat täysin erilaisia kuin bändin kanssa soitettuna, jolloin ne muuttuvat selkeästi rock-kappaleiksi.

Pienet keikat ovat Putrolle mieleen myös tunnelmanluomisen kannalta. Pienen ja keskikokoisen yleisön kanssa on helpompi luoda yhteys esiintyjän ja yleisön välille, kun taas suurissa keikoissa tämä ei ole mahdollista tai ainakaan yhtä helppoa. Suurilla keikoilla Putro sanoo menettävänsä kosketuksen yleisöön. Putron mukaan yksikin ihminen voi vaikuttaa, niin keikan tunnelmaan kuin esiintyjänkin olemukseen.

Salakeikat

Kun esiintyjälistalla on tuntematon nimi, kannattaa olla tarkkana, sillä nimen takaa saattaa paljastua Putron salakeikka. Kuka tahansa fani olisi varmasti iloisesti yllättynyt sattuessaan Putron lähes mahdottomasti tunnistettaville salakeikoille, joita mies piti lukuisia keikkataukonsa aikana. Salanimiä ovat olleet esimerkiksi Tokyo Night Mate ja Pamela Sutra.

Toisinaan salakeikat ovat sattuneet jopa festareille, mutta joskus taas Putro on ilmestynyt pienen kuppilan lavalle pääesiintyjän lämmittelijän roolissa salanimen peittämänä. Nämä keikat ovat Putrolle itselleen ikimuistoisia, sillä ennen kuin ihmiset tunnistavat suositun laulajan, näkee heidän kasvoiltaan mitä he oikeasti ajattelevat Putron musiikista. Tunnetuille artisteille on erittäin harvinaista päästä esiintymään ilman omaa nimeään ja mainettaan, joihin liittyvät ennakkoluulot yleensä värittävät esityksen jo ennen sen alkamista. Tästä syystä Putro vaalii salakeikkoja ja tekee niitä edelleen ympäri Suomea.

Ruisrockissa Putro on parhaimmillaan

Putro jännittää keikkoja edelleen, erityisesti isompia esiintymisiä ja festareita. Muutamaa päivää ennen vuoden 2014 Ruisrockia Putro heräsi keskellä yötä kovaan vatsakipuun; aivot olivat unessa hoksanneet, että keikkahan on vain muutaman päivän päästä. Ruisrock-fiilikset Putrolle tulevat hänen mukaansa aina vasta viimeisellä ajopätkällä kohti festivaalialuetta, eikä ihme, sillä kiireisellä keikkakaudella artisti ei ehdi aina henkisesti siirtyä paikasta toiseen samaa tahtia fyysisen kehon kanssa. Putron mukaan tämä on tosin vain hyvä asia, sillä tämän tyyppisessä menossa ei pääse rutinoitumaan. Rutinoituminen on bändeille yleensä erittäin huono juttu Putron mielestä ja hektinen keikkailu onkin Putrolle hänen työnsä parhaita puolia.

Ruisrockissa Putro on keikan koosta yleensä parhaimmillaan, sillä myös vuoden 2013 Ruisrockissa Putro rokkasi rantalavalla katsojat pyörryksiin. Ruisrockin rantalava on tunnetusti erittäin tavoiteltu esiintymispaikka artistien ja bändien keskuudessa, eräänlainen etappivoitto. Putro arvelee tämän johtuvan siitä, että rantalava on suuresta koostaan huolimatta kuitenkin kovin intiimi esiintymispaikka ja kahden elementin, maan sekä meren yhdistyminen tämän lavan yhteydessä on erittäin tyylikäs paikka esiintyä. Ohitse lipuvat laivat tuovat lavalle tunnetta, jota ei monilta muilta lavoilta löydy.

Rantalavalla soitetun keikan biisilista suunniteltiin moneen kertaan uusiksi, joten soitetut kappaleet yllättivät yleisön. Putron mukaan tämä johtui siitä, että alun perin Ruisrockin rantalavalla soitettavan keikan biisilista soitettiin toisella, pienemmällä keikalla aikaisemmin ja todettiin siihen jäävän toivomisen varaa näin suurelle keikalle. Putron mielestä tämä on kuitenkin vain hyvä asia, sillä hänen mielestään olisi huolestuttavaa, jos voisi jokaisen esiintymislistan suunnitella valmiiksi alusta loppuun jokaiselle keikalle. Listan muuttuminen edustaa Putrolle elossa olemista.

Lutakko on Putrolle rakas esiintymispaikka

Tanssisali Lutakko on ollut Putrolle aina mieluinen esiintymispaikka, mikä näkyy myös esityksissä itsessään. Lutakon keikat ovat olleet myös kaikille katsojille erityisen mieluisia keikkoja. Putro tutustui Lutakkoon jo parikymppisenä sivariaikoinaan. Mies sivarikaverineen tuli usein Lutakkoon yksille tai toisillekin oluille. Putrolle jäi Lutakosta mieleen ravintolan hiljaisuus ja mahdollisuus soittaa itse musiikkia paikan vinyyleiltä. Mielessä pyöri ajatus, kuinka hienoa olisi joskus päästä itsekin soittamaan ja esiintymään Lutakon tapaisessa paikassa. Näistä päivistä paikka on toki muuttunut paljon, mutta tätäkin yksityiskohtaa Putro pitää lähinnä mielenkiintoisena.

Putro Parvella

Yksi Putron mieleenpainuvimpia ja ikimuistoisimpia keikkoja oli Ilosaarirock vuonna 2015. Kyseessä oli ainutlaatuinen esitys Putro Parvella, jota ei ennen tai jälkeen tuon esityksen ole toista kertaa soitettu. Putroa säestämässä tällä keikalla oli Joensuun kaupunginorkesteri. Konsertti oli dramatisoitu lavasteineen ja valaistuksineen. Esityksessä soitettiin Putron mieltä liikuttaneita kappaleita, jotka oli sovitettu orkesterille. Mysteerinen keikka oli myös kesän 2015 ainut keikka Putron keikkakalenterissa, lukuun ottamatta salakeikkoja.