Suomen menestyksekkäimpänä musiikkimiehenä Samuli Putroa on kysytty mukaan myös moniin elokuvaprojekteihin sekä televisiosarjoihin. Mukana on niin huippumenestyneitä nimiä kuin pienempiäkin tuotantoja.

Menolippu Mombasaan (2002)

Samuli Putroa ja Martti Salmista (entinen Zen Cafén tuottaja) pyydettiin yhdessä luomaan ja äänittämään musiikkia Hannu Tuomaisen huippumenestyksekkääseen elokuvaan Menolippu Mombasaan, jonka ensi-ilta oli vuonna 2002, pääosissa esiintyivät Antti Tarvainen, Joonas Saartamo, Johanna Rönnlöf ja tuotannosta vastasi Cinemaker Oy.

Putro ja Salminen poimittiin projektiin mukaan Warnerilta, jonka palveluksessa Zen Café oli tuona aikoina ja jonne Tuomainen otti yhteyttä etsiessään musiikintekijöitä elokuvaansa. Putro ensimmäisenä projektista kuultuaan, ja siihen suostuttuaan, oli huolissaan siitä, että onkohan kyseessä elokuva, johon ylipäätään voi säveltää musiikkia. Jos näin ei olisi, olisi projektiin suostuminen harmittanut Putroa. Katsottuaan elokuvan siihenastisen leikkauksen Putro oli kuitenkin valinnasta mielissään: kyseessä oli miehen mielestä hyvä ja kaunis elokuva, johon hän säveltäisi musiikin mielellään.

Lähtökohdat musiikin säveltämiselle olivat hyvät, sillä Putro ja Salminen saivat elokuvan käsiinsä todella pitkälle leikattuna versiona, jonka päälle kaksikko alkoi soittaa musiikkia omissa kodeissaan. Putro soitti kitaraa ja koskettimia elokuvan eri kohtauksiin niin kauan, että oikeat sävelet löytyivät. Kun kasassa oli demomainen kokoonpano, esiteltiin kokonaisuus Hannulle katsomalla elokuvaa yhdessä ja soittamalla sekä viheltämällä sävelmiä eri kohtauksiin. Osan näistä sävelmistä Hannu hyväksyi ja osa piti säveltää uusiksi. Kun kaikkien kohtausten musiikit oli sävelletty, siirryttiin studioon äänittämään.

Elokuvassa jo valmiina oleva musiikki oli tärkeässä osassa Putron suunnitellessa omaa panostaan elokuvaan. Erilaisia tyylejä ja tapoja rajattiin pois jo säveltämisen alkuvaiheessa ja muun muassa päätettiin, ettei laulettua musiikkia tehdä elokuvaan ollenkaan Putron puolesta. Bändimusiikkiakaan ei tähän elokuvaa haettu, saatikka bändisoittimia. Isot orkestraatiot saatiin unohtaa, ja selkeillä mutta tunteellisilla sävelillä saatiin lopulta parhaiten kuvailtua kutakin tunnetta ja kohtausta.

Putrolle mukavaa tässä projektissa oli se, että kun tietty tunnelma löytyi ja siihen jaksoi uskoa tarpeeksi, kaunis melodia oli tarpeeksi tukemaan kohtausta ilman tarpeetonta monimutkaisuutta. Alusta alkaen oli selvää, että elokuvaan haluttiin intiimiä, pienimuotoista musiikkia.

Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään? (2004)

Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään? on Pekko Pesosen kirjoittama ja Aleksi Salmenperän ohjaama elokuva. Elokuvan juoni keskittyy Venlan (Minna Haapkylä) haluun saada lapsi ja kaikenlaisiin ongelmiin, jotka tästä halusta nousevat.

Elokuva oli alun perin Salmenperän lopputyö Taideteolliseen Korkeakouluun ja se kuvattiin vain 40 päivässä 600 000 euron budjetilla. Elokuva oli ehdolla vuoden 2005 Jussi-gaalassa parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan naispääosan, parhaan käsikirjoituksen, parhaan musiikin sekä parhaan leikkauksen -kategorioissa. Palkinto voitettiin parhaan naissivuosan kategoriassa. Putron ensimmäinen soololevy oli EP, jolla kuultiin musiikkia elokuvasta Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään? Tärkein tässä elokuvassa kuultava Putron kappale on Täysikasvuinen.

Freetime Machos (2009)

Freetime Machos on Mika Ronkaisen ohjaama dokumenttiluonteinen elokuva, jossa seurataan oululaisen OYUS Rugby -joukkueen elämää rugbyn SM-sarjan vuoden 2007 kauden aikana. Elokuva on saanut lukuisia palkintoja: Sosiaali- ja terveysministeriön Tasa-arvoisin neuvottelukunta myönsi elokuvalle Miehen työ -palkinnon, ja elokuva voitti myös erikoispalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2010. Elokuva on saanut kansainvälistä tunnustusta, muun muassa New Yorkin Tribecan elokuvajuhlilla. Putro toimi yhtenä elokuvan musiikin säveltäjistä.

Suojele minua! (2011)

Suojele minua on kymmenenosainen tv-sarja, joka nähtiin Yle Teema -kanavalla. Sarjassa esiteltiin erilaisia rakennusperintökohteita, jotka eivät vielä olleet rakennussuojelun piirissä, mutta jotka haluttiin sisällyttää piiriin niiden purkamisen estämiseksi. Rakennukset valitsivat katsojat.

Sarjaa esitettiin noin kaksi vuotta, jonka aikana ohjelmassa esiteltiin noin 30 rakennusta. Myöhemmin esitettiin myös seurantajakso, jossa kerrottiin rakennusten nykytilasta. Putro toimi ohjelmassa yhtenä toimittajista ja esitti rakennuksista tekemiään lauluja. Sarja voitti vuoden 2011 KOURA-palkintojen kunniamaininnan parhaana kulttuuriohjelmana. Myös Yhdyskuntasuunnittelun seura palkitsi sarjan esimerkillisestä työstä suomalaisen yhdyskuntasuunnittelun hyväksi.

Seuraavaksi: Vain elämää?

Vain elämää on suomalainen viihdeohjelma, jossa suomalaiset artistit asuvat yhdessä kahdeksan päivän ajan ja tekevät sekä esittävät omia versioitaan toistensa kappaleista. Ohjelma perustuu alun perin alankomaalaiseen formaattiin De beste zangers van Nederland, josta on tehty versiot myös Ruotsissa, Norjassa, Virossa ja Tanskassa. Suomalaisen version nimeksi sekä tunnusmusiikiksi valittiin Irwin Goodmanin kappale Vain elämää.

Ohjelma on voittanut Kultaisen Venlan vuosina 2012 ja 2013 parhaana viihde- ja musiikkiohjelmana, sekä Pro Iskelmä -palkinnon Iskelmä Gaalassa. Ohjelmasta on tehty yhteensä 5 tuotantokautta ja 6. kausi alkaa 21. huhtikuuta 2017. Ensimmäiset viisi kautta kuvattiin suomessa, mutta kuudes kausi tullaan kuvaamaan Espanjassa Aurinkorannoilla.

Putroa on kyselty usein mukaan ohjelmaan, mutta tähän asti mies on kieltäytynyt ohjelmaan osallistumisesta. Viimeisimmässä Radio Suomipopin haastattelussa mies kuitenkin myöntää harkitsevansa ohjelmaan osallistumista, joten on mahdollista, että jossakin seuraavista tuotantokausista nähdään myös Putron läsnäolo Vain elämää -talossa.