Suomen menestyksekkäimpänä lauluntekijänä ja laulajana tunnettu Putro on saanut niin soolouransa kuin Zen Cafén aikana monia ehdokkuuksia ja voittanutkin niistä useita. Putron suhtautuminen palkintoihin on vuosien saatossa muuttunut välinpitämättömästä hyväksyvämpään.

Yleisesti ottaen Putron asenne palkintoihin vaikuttaa ongelmalliselta miehelle itselleen eikä hän oikein osaa päättää, mitä niistä ajattelisi julkisesti. Tästä huolimatta monen monia ehdokkuuksia ja palkintoja on ropissut miehen syliin vuosien saatossa, ja kun kutsun on gaalaan tai toiseen juhlaan saanut, Putron mukaan on vain kohteliasta ilmestyä paikalle.

Putro teeskenteli aluksi, ettei palkinnoilla ole väliä

Laulajauransa alkutaipaleella Putro teeskenteli, ettei palkinnoilla ja erilaisilla ehdokkuuksilla ollut hänelle väliä. Nykyisin Putro kuitenkin myöntää, ettei oman työn tuloksien juhlimisessa ole mitään hävettävää. Mies muistuttaa tästä huolimatta, ettei hänen mielestään palkintojen merkitystä pidä missään nimessä lähteä yliarvioimaan. Putron mukaan jokainen meistä päätyy samoihin pakettiautoihin loppujen lopuksi, oli sitten palkintoja voitettu tai ei. Loppujen lopuksi palkinnoissa ei ole mitään pahaa ja Putrosta on mukavaa, että artistejakin toisinaan palkitaan ja sillä tavoin arvostetaan.

Putro vertaa palkintoja uusien farkkujen ostamiseen kahdella eri tavalla. Eräässä haastattelussa hän sanoo, että palkinnot ovat kuin uudet farkut, sillä ne näyttävät hyvältä noin kolme kuukautta ja unohtuvat sitten sen jälkeen nopeasti. Toisessa haastattelussa taas vertaus on asetettu toisinpäin: aika harva asia kestää elämässä yli kolme kuukautta, mutta uudet farkut ja gaalasta voitetut palkinnot eivät ole mikään yhden illan riemu, vaan kyseessä on pidempiaikainen ilo.

Vuonna 2013 Putro sanoi vuoden 2013 maaliskuisessa Emma-gaalassa, jossa hän oli ehdolla vuoden miesartistiksi, saavuttaneensa gaala-iän, ei keski-ikää. Vuotta aikaisemmin vuonna 2012 mies sai merkittävän Juha Vainio -palkinnon, jonka Putro sanoi olevan hänelle itselleen tosi iso juttu, sillä hän ihailee monia palkinnon saaneita artisteja.

Juha Vainio -palkinto oli Putrolle iso juttu

Toisinaan Putro tuntee palkinnot paineita tuottavina ja, vaikka palkinnot yleensä mielletään kannustavina, jos Juha Vainio -palkinto olisi pötkähtänyt syliin kesken sanoitusprosessin, olisi se varmasti aiheuttanut paineita Putrolle kannustuksen sijaan.

Putrolle tosiaan myönnettiin Juha Vainio -palkinto vuonna 2012 ja valitsijoiden mukaan Putro on ollut jo kolmatta vuosikymmentä suomalaisen rockin omaleimaisimpia nimiä. Putron tekstien kuvaillaan olevan lähes kuin pieniä novelleja tai elokuvia, jotka pitävät kuulijan otteessaan loppuun saakka, vaikka toisinaan haluaisi kääntää katseen pois jo paljon aiemmin.

Putro piirtää lauluissaan tarkkoja yksityiskohtia, jotka välittävät kuulijalle muun muassa silmiä viiltävän yksinäisyyden. Samalla tarinassa on aina kuulijan mentävä aukko, joka imaisee kuuntelijan mukaansa ja pian kuulija on itsekin osallinen tarinassa, kertoo hallitus valinnan syistä. Palkinto luovutettiin Kotkan Meripäivillä järjestetyssä ”Yleisessä saunassa” -viihdekonsertissa. Palkinto oli 6000 euron suuruinen.

Kirjaston monipuolisin asiakas

Eräs Putron yllättävämmistä palkinnoista on Helsingin kaupunginkirjaston myöntämä. Kirjaston monipuolisin asiakas -palkinto luovutettiin Putrolle Helsingin kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlissa vuonna 2010. Valinnan teki Narikkaraati, eli Kirjasto goes camping -työryhmä. Valintaa perusteltiin sillä, että Putro on positiivisesti ravistellut, tuulettanut ja edistänyt käsitystä siitä, mitä kaikkea kirjastossa voi asiakkaan roolissa tehdä.

Jussit ja Emmat

Samuli Putro on ollut ehdolla moniin palkintoihin. Vuoden 2003 Jussi-gaalassa Putron oli ehdolla Paras musiikki -kategoriassa musiikillaan Menolippu Mombasaan -elokuvassa. Putro on saanut erittäin monia Emma-gaalaehdokkuuksia. Vuonna 2010 Putro oli ehdolla Vuoden debyyttialbumiksi albumillaan Elämä on juhla ja kriitikoiden valintaan sekä vuoden miessolistiksi jälleen albumilla Elämä on juhla. Vuonna 2013 Putro oli ehdolla Vuoden tuottajaksi sekä vuoden miessolistiksi, ja Putron kappale Olet puolisoni nyt oli ehdolla vuoden kappaleeksi. Vuoden kappale -ehdokkuutta Putro olikin jo odottanut, ja mainitsi asian vuotta edeltävän Emma-gaalan haastattelussa. Putro sai ehdokkuuksia myös vuoden 2012 Emma-gaalaan.

Emma-gaalaa Putro kuvailee ilahduttavaksi tapahtumaksi, jossa ei ole mitään vikaa. Oikeassa elämässä Putron mukaan Emma-palkintoja voisi verrata urheilusuoritukseen, sillä kulisseissa palkinnoista tapellaan, painitaan ja kilpaillaan. Palkinnon saamiseen on suoritettava “kuntokuuri” ja oltava muita vahvempi.

Zen Cafén aikaiset palkinnot

Myös Zen Cafén aikana Putro sai bändin mukana monia ehdokkuuksia ja palkintoja. Kappaleet Piha ilman sadettajaa sekä Veijalainen Pete saivat kunniamaininnan vuonna 2004, ja kappaleet Taivas on kirkas ja napakka sekä Veijalainen Pete saivat kunniamaininnat vuonna 2005. Kappale Todella kaunis oli ehdolla vuoden 2014 Suomen kaikkien aikojen rakkauslauluksi, kuten oli myös Putron sooloura-aikainen kappale Olet puolisoni nyt.

Emma-gaala tuli Putrolle tutuksi jo Zen Cafén aikoina, sillä jo vuonna 2002 Zen Cafén albumi Helvetisti järkeä oli ehdolla pop/rock-albumi-kategoriassa, ja yhtye itse oli ehdolla Vuoden yhtyeeksi. Ehdokkuudet Vuoden kotimaiseksi artistiksi sekä Vuoden albumiksi albumilla Vuokralainen myös ropisivat bändin käsiin. Vuonna 2004 Zen Cafén kappale Stopin musiikkivideo oli ehdokkaana Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT:n musiikkivideokilpailussa Muuvissa. Bändiä ei vielä näihinkään päiviin mennessä ole unohdettu, sillä Zen Cafén kappale Todella kaunis oli ehdolla vuonna 2016 järjestettyyn Kaikkien aikojen Suomirock -palkintoon. Kappale sijoittui lopulta sijalle 14.