Samuli Putron monen kymmenen vuoden aikaisen uran saatossa mukaan on tarttunut myös melkoinen fanikunta. Tämä fanikunta on mahdollistanut Putron menestyksen, sillä mitä on muusikko ilman faneja. Suomenlaajuisesti tunnettuna älykkö-artistina Putroa kohtaan on jokaisella jonkinlainen mielipide – toisia miehen laulut ihastuttavat, toisia vihastuttavat, ja joitakin vain mietityttävät. Putrolle fanit ovat tärkeitä, eikä hän missään nimessä aliarvioi heitä.

Faneja ei tule paapoa

Putro puhuu faneistaan haastatteluissa paljon. Mies kertoo tekevänsä lauluja, ei niinkään fanien mieliksi, vaan omasta sydämestään ja niistä aiheista, jotka tuntuvat sillä hetkellä tärkeiltä. Hänen mukaansa pelkkä fanien miellyttäminen olisi fanikunnan aliarvioimista ja erittäin epärehellistä ja hän uskoo, että fanit ottavat vastaan sen, mitä annettavissa milloinkin on. Tämä on tuottanut Putrolle suurta suosiota mikä ei ole ihme, sillä tutkimusten mukaan ihmisten yleinen luonne on kiintyä niihin, jotka teeskentelemättä toteuttavat rohkeasti itseään huolimatta kritiikistä.

Monien nimien mies

Putrolla on fanien keskuudessa monia nimiä. Putro tunnetaan muun muassa koko Suomen tunteiden tulkkina sekä tavallisista ihmisistä tavallisia lauluja tekevänä miehenä. Eräs artistista käytetty sana on myös menneinä vuosina ollut arkisynkistelijä. Kaikki nimet kuvaavat Putron tekemää musiikkia jokseenkin nappiin, mutta artisti itse ei ole asiasta täysin vakuuttunut. Hänen mukaansa hän tekee lauluja omasta näkökulmastaan, ja fanit tulkitsevat ne omasta näkökulmastaan käyttäen pohjatietona omaa elämäänsä ja omia kokemuksiaan.

Usein fanien tulkintoja sanoitusten tarinoista kuunnellessaan Putro yllättyy ja hämmästyy siitä tulkintojen kirjosta, joita fanit kappaleista saavat irti. Putro ei koskaan kuitenkaan tuomitse tulkintojen tekemistä, vaan sanoo sen olevan erittäin suotavaa sekä sallittavaa. Mies kertoo viimeisenä lähtevänsä syyttämään ketään vääristä tulkinnoista, sillä sellaisia ei hänen mukaansa ole olemassa.

Musiikkia ei Putron sanojen mukaan voi kuunnella väärin, sillä kuuntelijoiden historia, toiveet ja mielikuvitus värittävät kappaleiden merkityksiä ja tulkintoja yksilölle. Putron mielestä tulkinnat ovat usein jopa parempia, kuin alkuperäinen tarina laulun takana. Putro sanoo myös että kuulijat ja fanit ovat usein paljon fiksumpia, kuin mitä saattaa artistina ja sanoittajana ensin ajatella. On pysyteltävä hiljaa, kun joku uskaltautuu avautumaan omasta tulkinnastaan. Ihmiset ovatkin Putrolle yksi tärkeimmistä inspiraationlähteistä: niin kauan kuin on ihmisiä, on materiaalia josta kirjoittaa.

Fanien tulkinnat vaikuttavat Putron ajatteluun

Muun muassa fanien tulkintojen pohjalta Putro on laajentanut esimerkiksi aikakäsitystään sekä sitä, mitä eri sanoitukset tarkoittavat eri ihmisille. Mies kertoo toisinaan jopa unohtavansa että se, mitä jokin tarkoittaa hänelle ei ole universaali totuus ja yllättäen fanien keskuudessa sanat saavat kokonaan uuden elämän.

Tämä näkyy esimerkiksi internetin foorumeilla, joilla fanit keskustelevat sanoitusten merkityksistä. Esimerkiksi Meidän Perhe -sivuston foorumilla keskustelussa Todella kaunis -kappaleen merkityksistä käy ilmi railakkaasti erilaiset tulkinnat. Eräälle laulu kertoo täydellisestä suhteesta, joka on olemassa vain laulajan unelmissa. Toisen fanin mukaan kyseessä on laulu rakkaudesta prostituoituun, kolmas taas kertoo tulkinnasta, jonka mukaan laulussa lauletaan pojan kasvamisesta mieheksi. Muita tässä keskustelussa esiin tulleita tulkintoja ovat muun muassa parisuhteen vaihtotaloudellisuus, oman onnensa seppä -näkökulma, ideaalirakkaus, joka ei kuitenkaan ole mahdollista tosielämässä, laulajan rakkaus paljon nuorempaan henkilöön ja jopa itsemurha.

Tarina laulun takana

Mistä laulu todellisuudessa sai alkunsa? Putro kertoo olleensa avustamassa ystäväänsä teatterissa valojen säätämisessä. Työ koostui valojen säätämisestä, eli Putro seisoi valojen alla 5 minuuttia demonstroiden valoja ja varjoja näyttämöllä, sitten odoteltiin tunti, sitten taas viisi minuuttia ja taas tunnin odottelu.

Tämä tapahtui myöhään yöllä. Odotellessaan Putro näki erään tiimin naisista keikkumassa pitkillä tikkailla säätämässä valoja paikoilleen. Laulun sanat vain tulivat hänen mieleensä ja hän kirjoitti ne ylös. Sanat “ne levottomat illat sekä unettomat yöt / ajat turhan hapuilun ja mitättömät työt” kertovat tästä tilanteesta erinomaisesti. Laulun aloitus “Me kohtaisimme aina silloin kun on tärkeää / se ettei kukaan häiritse tai pääse näkemään” myös liittyy tavallaan tilanteeseen, jossa Putro oli laulunteko hetkellä. Valojensäätö tapahtui öiseen aikaan, kun kukaan ei ollut häiritsemässä tai näkemässä.

Eräässä haastattelussa Putro tosin kertoo laulun kertovan olutpullosta. Tämäkään ei ole kovin kaukaahaettu tulkinta tai tarina sanojen takana, sillä Putro tunnetaan kiintyvyydestään alkoholiin ja mies kertookin, että useat viikot Zen Cafén festariaikoina kuluivat lähinnä täysin tunnelissa päivästä toiseen ja iltaisin yritettiin miettiä tulevien kappaleiden sanoituksia. Tästä on jo aikaa, ja Putro on sittemmin tehnyt töitä päästäkseen raittiuden teille. Nykyisin yksi olut tarkoittaa hänelle useimmiten juurikin sitä, eikä yhtään enempää.

Extreme-fanit

Jotkut faneista kanavoivat faniutensa astetta pidemmälle. Esimerkiksi Youtube-käyttäjä JanosK100 tekee vahanukkeanimaatioita fanittamistaan kappaleista. Hän on luonut animaatiot muun muassa Chisun ja Arcade Firen kappaleista, ja muutama vuosi sitten myös Putron kappale Olet puolisoni nyt sai oman vahanukkeanimaationsa. Tämä jos mikä on todellista faniutta.